fbpx
Logo FAIRTRAIN.eu

Mimo řadu

od Malcoma Gladwella

Pravidlo 10 000 hodin vyslovil kanadský novinář a spisovatel Malcolm Gladwell ve své knize Mimi řadu (Outliers).

Pravidlo 10 000 hodin k mistrovství:

O co tedy jde?

Pravidlo 10 000 hodin říká, že mistrem v jakémkoliv oboru se stane člověk tehdy, když si odcvičil nebo odpracoval deset tisíc hodin (nebo 10 let) v daném oboru.

  • Každou dovednost je potřeba cvičit.
  • Každou dovednost se lze cvičením naučit.
  • Úspěch bez práce neexistuje, jak si můžeme ověřit u všech velikánu současnosti i historie Tomáš Baťa, Martina Sáblíková, Jaromír Jágr, Václav Hudeček, prof. Otto Wichterle, prof. Antonín Holý atd.
  • Ale také špatným tréninkem, byť dobrých činností, nebo v nehodný čas, se také k cíli neposunete jen samotné množství hodin nestačí.

Základní myšlenkou tohoto pravidla je, že mistrovské úrovně v jakémkoliv oboru nelze dosáhnout bez přípravy, učení a tréninku, a to ani tehdy, pokud je člověk nadprůměrně nadaný (tedy má talent). Špičkových výsledků se většinou nedosahuje bez intenzivní přípravy a efektivní práce. K tomu je potřeba silná motivace. Vynecháním vzdělávání a pravidelného rozvoje svých lidí docílíte pouze toho, že i talentovaní jedinci svůj talent nedokáží využít.

Proto jsou žádné nebo špatné tréninky a školení jsou pouze bezbřehým plýtváním.

V kariérních plánech mnoha profesí se vysoká odbornost nazývá seniorní úroveň. Seniorita – je právě zkušenost těch 10let nebo 10 000 hodin, které za sebou pracovník má.